Veilig de weg op

Het is weer vroeg donker en de winter komt dichterbij. Ben jij voorbereid op winterweer? Verklein de kans op ongevallen en zorg dat je goed voorbereid de weg op gaat. Met deze tips van ZLM komt je al een heel eind.

Laat je zien
Zorg dat je met goede verlichting de weg op gaat. Controleer de lampen van de auto regelmatig en leg een set reservelampjes in de kofferbak. Ga je lopen, fietsen of sporten in het donker? Zorg dan dat je goed zichtbaar bent. Gebruik een reflecterend hesje of een armband met verlichting bij het sporten.

Goed zicht
In het najaar en de winter is een auto ook sneller vies. Vieze ruiten zorgen voor verminderd zicht en vieze lampen maken dat je minder zichtbaar bent voor andere weggebruikers. Geef de ruiten en de auto dus regelmatig een wasbeurt.

Vorst
Als je weet dat het gaat vriezen, leg dan een mat of stuk karton over de voorruit, dat scheelt krabben. Zet de auto niet op de handrem. Deze kan vastvriezen. Maar vergeet bij het starten niet dat de auto in de versnelling staat. Vertrek op tijd en bekijk vóór vertrek de actuele weer- en verkeersberichten.

Winterbanden
Vervang de zomerbanden op tijd voor winterbanden. Winterbanden zorgen voor meer grip en een véél kortere remweg op gladde wegen. Het rubber van winterbanden heeft een andere samenstelling en blijft bij lage temperaturen soepel. We geven je graag nog meer tips over winterbanden.