Tips voor een brandveilige winter

Het wordt weer kouder. Dus gaan de kachels en open haarden weer aan. Stoken, versieringen, kaarsen, gourmetten en fonduen vergroten het risico op brand. Zorg er daarom voor dat je goed voorbereid de winter in gaat. Met deze tips van ZLM komt je al een heel eind.

Veilig stoken
Heb je een open haard? Laat minimaal een keer per jaar de schoorsteen vegen. Gebruik goed, droog hout en stook de haard niet te snel warm. Gaat het toch mis? Blus dan met zand, hout of een voor houtbranden geschikte brandblusser. Stook na een schoorsteenbrand pas weer als een expert de schoorsteen veilig heeft verklaard.

Koolmonoxidevergiftiging
Iedereen die in een huis woont met verbrandingstoestellen (bijvoorbeeld kachel, geiser, cv, combiketel en een open haard) loopt gevaar voor  koolmonoxidevergiftiging. Zorg ervoor dat het verbrandingstoestel jaarlijks wordt gecontroleerd door een vakman. Vaak kan je aan een sticker op het toestel zien wanneer dit voor het laatst is gecontroleerd. Plaats een koolmonoxidemelder, zodat je op tijd wordt gewaarschuwd.

Gezellig maar gevaarlijk
Kaarsen zijn heel gezellig, maar ook gevaarlijk. Zet ze nooit dicht bij een gordijn of op een plek waar ze makkelijk kunnen omvallen. Hang je feestverlichting op? Of kerstverlichting in je eigen kerstboom? Kijk dan goed of de draad niet beschadigd is. Doe de verlichting uit als je gaat slapen of weggaat, haal de stekker uit het stopcontact.

Gourmetten zonder gevaar
Gaan jullie thuis of ergens anders fonduen of gourmetten, gebruik hiervoor dan het liefst een elektrisch apparaat. Dat is een stuk veiliger dan een houder met brandspiritus vullen en aansteken. Let er wel op dat het snoer zó ligt dat niemand erover kan struikelen.