Maak het inbrekers niet te makkelijk

Op 13 november 2015 is het 1dagniet; de landelijke actiedag tegen woninginbraken. In november zijn het ook nationale inbraakpreventieweken. Want tijdens de donkere- en feestdagen slaan inbrekers graag hun slag. Wat kun je doen om inbrekers buiten de deur te houden? We hebben wat tips voor je:

Bewoonde indruk
Zorg ervoor dat jouw woning er bewoond uitziet, ook als je een dagje weg of op vakantie bent. Installeer een tijdschakelaar die ervoor zorgt dat de verlichting op gezette tijdstippen aan en uit gaat. Laat een krant en wat servies of koffiekopjes op tafel staan.

Waaks!
Hondenbezitters en deelnemers aan buurtpreventieprojecten of Burgernet  zijn  de extra 'oren en ogen' van de gemeente en de politie. Zij wandelen veel door hun wijk.  Loop je in de buurt van jouw huis en zie je een verdachte situatie? Bel 1-1-2. Dan kan de politie snel in actie komen.

WhatsApp groep werkt
Start samen met buurtgenoten een  WhatsApp-groep. Jullie kunnen elkaar dan gemakkelijk waarschuwen voor verdachte personen en situaties. Elk lid kan bijvoorbeeld een signalement verder aanvullen. Of de looprichting van een verdacht persoon 'volgen'.  Wie snel 1-1-2 belt, helpt de politie. Die kan zo vaker verdachten aanhouden.  En  daardoor mogelijk inbraken, babbeltrucs  e.d. voorkomen. Uit onderzoek van de Tilburg University blijkt dat WhatsApp groepen voor buurtpreventie inbrekers afschrikken. In buurten waar bewoners via WhatsApp verdachte situaties met elkaar delen is het aantal inbraken met 50 procent afgenomen.  

Samenwerken via Burgernet
Werk samen met  gemeente en politie aan veiligheid in jouw buurt. Hoe meer mensen aan Burgernet deelnemen, hoe groter de kans dat een verdacht of vermist persoon wordt opgespoord.

Deelnemers ontvangen een spraak- of sms-bericht met het verzoek  uit te kijken naar een persoon of voertuig. Wie informatie heeft, belt rechtstreeks met de meldkamer via het gratis Burgernetnummer 0800-0011.