Hoe zit het met assurantiebelasting?

Maart is dé maand om belastingaangifte te doen. Ook op verzekeringen betaald u (meestal) belasting: de assurantiebelasting. Maar hoe werkt dat eigenlijk?

Heffing
Vanaf 1 januari 2013 is het tarief 21%. De hoogte van dit tarief wordt bepaald door de overheid.Wij heffen de assurantiebelasting over de verzekeringen die u bij ons heeft en dragen deze af aan de Belastingdienst. U hoeft de assurantiebelasting daarvoor dus niet meer aan te geven bij uw jaarlijkse belastingaanslag.

Geen assurantiebelasting
Alleen op verzekeringen die verband houden met het welzijn, leven of de dood van de mens wordt geen assurantiebelasting geheven. Hiermee worden bijvoorbeeld zorgverzekeringen, levensverzekeringen en arbeidsongeschiktheidsverzekeringen bedoeld.

Reisverzekering
Bij reisverzekeringen is het nog wat moeilijker. De reisverzekering bestaat uit verschillende dekkingen. Bijvoorbeeld voor bagage en medische kosten (niet belast), maar ook voor annulering en autopechhulp (wel belast). Daarom is het bedrag aan assurantiebelasting op uw factuur van uw reisverzekering vaak niet precies 21% van de totale premie, maar minder.

Vragen?
Heeft u vragen over de assurantiebelasting? Neem dan contact op met ons team Advies & Acceptatie, telefoonnummer 0113 - 238 880 of uw ZLM Adviseur.