Tips voor veilig barbecuen

Steek jij wel eens je barbecue of vuurkorf aan met een brandbare vloeistof zoals spiritus, wasbezine of bio-ethanol? Nooit meer doen! Dit is één van de meest voorkomende oorzaken van brandwonden.

Eén vonkje
Bij brandbare vloeistoffen zoals spiritus, bio-ethanol of (was)benzine komt bij het openen altijd een gaswolk vrij die in de lucht blijft hangen. Eén vonkje is genoeg voor een steekvlam. Niet alleen de persoon die de vloeistof in de barbecue of vuurkorf spuit loopt gevaar, vaak zijn juist de omstanders het slachtoffer.

De enige manier om veilig je barbecue of vuurkorf aan te steken is met aanmaakblokjes. Dat heeft ook nog als voordeel dat je vlees niet naar spiritus of bio-ethanol gaat smaken!

Lees de verhalen van Chris, Jeroen en Roza op de website van de Brandwondenstichting.

Meer tips
We geven graag nog een aantal tips om schade bij het barbecueën te voorkomen:

  • Plaats de barbecue altijd op een vlakke ondergrond en zorg dat hij niet omver kan worden gelopen.
  • Pas op met licht ontvlambare kleding in de buurt van de barbecue.
  • Blaas niet in het vuur, maar gebruik een blaasbalg of waaier.
  • Dek een nog brandende of smeulende barbecue af met zand.
  • Bij een gasbarbecue: controleer regelmatig de gasslang op gaatjes met een beetje zeepsop.
  • En houdt altijd een brandblusser of emmer water bij de hand.