De antwoorden over winterbanden

Winterbanden zorgen voor meer grip en een véél kortere remweg op gladde wegen. In Nederland zijn ze nog niet verplicht, maar in veel andere landen wel. We geven je het antwoord op de meest gestelde vragen over winterbanden.

Wat is het verschil tussen zomer- en winterbanden?
Bij zomerbanden gaat het rubber bij temperaturen lager dan circa 7 graden Celsius verharden. Het rubber van winterbanden heeft een andere samenstelling en blijft bij lage temperaturen soepel, waardoor u een betere grip op het wegdek heeft. Als profiel bij een winterband moet u een minimum van 4 millimeter aanhouden.

In welke landen zijn winterbanden verplicht?
In Nederland en België zijn winterbanden niet verplicht. In andere landen vaak wel. Gaat u in de winter met de auto naar het buitenland? Check dan van te voren of winterbanden en andere winteruitrusting verplicht zijn in de landen waar u naartoe of doorheen rijdt. De regels verschillen per land en veranderen regelmatig. We raden u daarom aan om op de site van de ANWB de regels te controleren.

Welke risico's loop ik als ik geen winterbanden gebruik?
Als u geen winterbanden gebruikt loop je het risico op een boete die kan oplopen tot € 5.000,- en inbeslagname van uw auto. Als u bij een aanrijding betrokken raakt die mede te wijten is doordat u niet met winterbanden rijdt, dan kan dit leiden tot (mede)aansprakelijkheid. Het gevolg kan zijn dat uw schade niet helemaal wordt vergoed.

Heb ik bij winterbanden ook sneeuwkettingen nodig? En andersom?
Ja. Met winterbanden rijdt u relatief veilig op doorgaande wegen en snelwegen. Sneeuwkettingen zijn hiervoor niet geschikt. Die zijn bedoeld als hulpmiddel om op gedurende korte tijd en met beperkte snelheid op besneeuwde (berg)wegen te kunnen rijden. Als u een bord tegenkomt met de afbeelding van een wiel met een sneeuwketting, bent u daar verplicht sneeuwkettingen te gebruiken.

Ik heb een auto met voorwielaandrijving. Kan ik volstaan met de montage van winterbanden op de aangedreven wielen?
Nee, dit is namelijk onveilig. Als u 2 sets verschillende banden gebruikt kan uw auto onvoorspelbaar rijgedrag gaan vertonen. U brengt hiermee de stabiliteit van de auto in gevaar.