4 tips om een klapband met uw caravan te voorkomen

Een veel voorkomende oorzaak van schade aan caravans is een klapband. Door een klapband kan flinke schade ontstaan aan de caravan zelf, maar ook aan uw auto als u slingerend van de weg raakt.

Banden van caravans verouderen snel doordat ze lang stilstaan. De banden drogen uit en worden poreus. Aan de buitenkant is vaak niets te zien, het profiel van de banden is gewoon voldoende. Met de volgende tips voorkomt u een klapband:

  • Controleer jaarlijks uw banden op droogtescheurtjes en leeftijd.
  • Zorg dat uw banden voldoende op spanning staan. Voor de meeste banden wordt een spanning geadviseerd van 3 bar.
  • Vervang uw banden als deze 6 jaar oud zijn. De leeftijd van de banden kunt u controleren door middel van de DOT-code. Deze code vindt u op uw band en bestaat uit 4 cijfers. De eerste 2 cijfers zijn het weeknummer, de laatste 2 cijfers zijn het jaar waarin uw banden geproduceerd zijn. Let ook op als u nieuwe banden aanschaft, dat deze ook echt nieuw zijn. Soms worden 'nieuwe' banden verkocht die al enkele jaren oud zijn.
  • Zorg dat uw caravan niet overbeladen is. U kunt het maximale draagvermogen herleiden uit de bandenmaat. Ook deze vindt u op de zijkant van uw band. Als u niet weet wat het draagvermogen is, kunt u dit navragen bij uw dealer of opzoeken op internet.

Met deze tips kunt u zorgeloos met uw caravan op vakantie!